2-га Міжнародна виставка автотранспорту для бізнесу
26 - 28 травня 2021 • Україна, Київ, МВЦ, Броварський пр-т, 15

Чи означає липневе зростання продажів, що авторинок відновився?Чого чекати в найближчому майбутньому

news

Липневі продажі нових автомобілів поставили рекорд в 2020-му - 8903 шт. І за темпами зростання липень став найкращим місяцем з початку карантину. Питання в тому, чи є це свідченням відновлення вітчизняного автомобільного ринку, яке переросте в тренд, або - це лише тимчасове поліпшення ситуації? Своєю думкою з цього питання з читачами AUTO-Consulting поділилися провідні оператори авторинку.

Здавалося б, є всі приводи для оптимізму. За даними AUTO-Consulting, в липні був зафіксований 15,7% -ий ріст продажів нових легкових автомобілів. І липневий обсяг продажів в 8,9 тис. поставив рекорд в 2020 році. А за темпами зростання липень став кращим з початку карантину. Але оператори ринку такий оптимізм поділяють лише частково.
auto-02.jpg
Як повідомив AUTO-Consulting генеральний директор ТОВ «Хюндай Мотор Україна» Ігор Гладковський, стрімке зростання українського ринку нових авто, в порівнянні з європейським, визначила сукупність факторів. Безумовно, відкладений попит є закономірним результатом реакції на нестабільність. У період карантину люди не поспішали витрачати свої заощадження, або ж оформляти кредити. У той же час, тимчасова недоступність громадського транспорту підштовхнула багатьох задуматися про варіанти власної мобільності. За останні роки дестабілізуючих факторів було чимало, і на ринку це відбилося старінням автопарку. Закономірно, що будь-яка стабілізація (в даному випадку - ослаблення карантинних заходів) розкриває потенціал для зростання. Саме це, власне, ми зараз і спостерігаємо, - вважає пан Гладковський.

auto-03.jpg
Продажі нових легкових автомобілів в липні істотно перевищили очікування директора з маркетингу Групи компаній "АІС" Сергія Боровика. На його думку, на це зростання вплинув цілий ряд факторів. Зокрема, як повідомив AUTO-Consulting пан Боровик, це було зростання попиту в період так званого «валютного вікна» - короткого періоду в кілька днів, коли курс гривні до долара / євро різко падає, а ціни ще залишаються старими. Таким чином, доларова ціна автомобіля істотно менше звичайної, і попит в цей період різко збільшується.

auto-04.jpg
Природно, був реалізований відкладений попит, як з боку корпоративних клієнтів, так і фізосіб. І це - ще один фактор росту. Не варто скидати з рахунків і той факт, що в травні-червні на деякі бренди / моделі був невеликий дефіцит і затримки в постачаннях. Ці авто були видані клієнтам в липні, що і збільшило цифру реєстрацій. Крім того, липень має один з найвищих в році індекс сезонності.

Як повідомили AUTO-Consulting в прес-службі компанії "АВТ Баварія Україна", зростання в 24% (липень 2020 р до червня 2020 р) - це відкладений попит і передплачені раніше автомобілі, які через зупинку / перенесення виробництва зайшли на ринок на два-три місяці пізніше. Причина затримки була ситуативною - пандемія і карантин. Також, 15,65% зростання проти липня 2019 року, швидше за все обумовлені порушенням сезонності попиту, як слідства низькою відпускною мобільності українських громадян. Тому, ніякого нового позитивного тренда в липневому зростанні продажів в "АВТ Баварія Україна" не бачать. І це підтверджують цифри: червень 2020 р, в порівнянні з червнем 2019 р, показує зростання в 4,6%. Але якщо порівняти 6 міс. 2020 р з 6 міс. 2019 р - отримаємо мінус 5%.

auto-05.jpg
В цілому, з такою оцінкою згодні і в прес-службі компанії "Порше Україна". Зокрема, тут повідомили AUTO-Consulting, що на їхню думку, зростання ринку обумовлений, в більшій мірі, відкладеним попитом, відновленням після активної фази пандемії і оновленням корпоративного парку. А також, - наявністю спеціальних пропозицій автомобільних брендів. Проте, падіння в перші місяці пандемії все ще відчувається, адже сумарні результати за перше півріччя поки нижче показників минулого року. Також не варто забувати, що пандемія ще триває і складно прогнозувати її можливі наслідки, - вважають в "Порше Україна".

Які ж прогнози подальшого розвитку ситуації на вітчизняному автомобільному ринку?

Липневі рекорди продажів, на думку багатьох операторів ринку, поки виглядають не так переконливо, як хотілося б.

В "АВТ Баварія Україна" вважають, що ринок не відновився. Він залишається кризово-волатильним. Тому, прогнози на осінь і плани продажів в "АВТ Баварія Україна" не змінилися.

Як повідомив AUTO-Consulting Сергій Боровик, прогнози на осінь в "АІС" поки теж не корегували. Адже, як і раніше, залишається багато факторів невизначеності, починаючи від динаміки курсу гривні, і закінчуючи триваючої боротьбою з епідемією і її економічними наслідками. Говорити про відновлення ринку, - на думку пана Боровика, - поки передчасно, але як мінімум, позитивні сигнали з боку споживчих настроїв є.

auto-06.jpg
У компанії "Порше Україна" налаштовані оптимістично і сподіваються на продовження позитивної динаміки. А зі свого боку тут намагаються забезпечити всі умови для підтримки і зростання попиту. Зокрема, у бренда SEAT зараз діють вигідні умови фінансування і спеціальна ціна на автомобілі 2019 року випуску в наявності на складі. Це - Leon 5D, Leon Sportstourer ST (вигода до 10%), Ibiza і Arona (вигода до 8%), кросовери Ateca і Tarraco (вигода до 6,5%).

auto-07.jpg
Бренд Volkswagen пропонує вигідне ціноутворення практично на весь модельний ряд - це пакетні комплектації на T-Roc і Touareg з вигодою до 469 000 грн. А також - кращі ціни на Golf і Tiguan, в зв'язку зі швидкою зміною покоління моделей.

Audi пропонує -25% на модель SQ7 2019 року. Бренд Volkswagen Комерційні автомобілі пропонує до -20% знижки на весь модельний ряд. Також для брендів Volkswagen, Audi і Volkswagen Комерційні автомобілі розроблено вигідну пропозицію по фінансування від 0,01%.

Як повідомив AUTO-Consulting Ігор Гладковський, в "Хюндай Мотор Україна" щоквартально переглядають плани продажів, в залежності від кон'юнктури ринку. Природно, що в разі збереження тенденції зростання, тут переглянуть свої плани на четвертий квартал. Попит на нові автомобілі обнадіює, але робити висновки про відновлення ринку ще рано. Ясність у ситуацію внесе початок нового осіннього бізнес сезону. При цьому, важливими показниками, які впливають на зростання, будуть темпи інфляції, рівень ВВП і стабільність гривні, - вважає пан Гладковський.

Джерело